• városok
  • nevezetességek
  • szállások
  • események
  • szolgáltatások

NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS MONTENEGRÓI TÚRÁZÁS ESETÉRE

Biztosítás

Az utazóknak – főleg ha az országban népszerű extrém sportokat is szeretnék kipróbálni - ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű balesetbiztosítást, mert a sí központoknál több esetben a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Elveszett személyi okmány, vagy útlevél

Figyelembe véve, hogy a térség valamennyi országába a kártya típusú személyi igazolvánnyal be lehet utazni, ezért a turista céllal, 30 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén felesleges útlevél használata, a személyi igazolvány elegendő. Amennyiben valaki útlevéllel utazik, javasolt, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve Szerbián, Bosznia-Hercegovinán vagy Horvátországon keresztül haza tudnak térni.Amennyiben az útlevél, személyi igazolvány elvesztésére, eltulajdonítására kerül sor, azt azonnal a helyileg illetékes rendőrségen be kell jelenteni, és a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni. Ezt követően, amennyiben nincs más érvényes úti okmány az utas birtokában a külképviseleten ún. ideiglenes magánútlevél kerül kiállításra, amelyhez a rendőrségi jegyzőkönyv szükséges. Az ideiglenes magánútlevél kiállításának költsége 30.-EUR, illetve a személyazonosságot egyéb okmánnyal, vagy valamely személy által igazolni kell.

Hasonló probléma esetén az adott ország montenegrói konzuli szolgálata is tud segíteni.

Vadkempingezés

Montenegró egész területén TILOS a vadkempingezés. Kempingezni, sátorban megszállni csak és kizárólag az erre kijelölt, megfelelő infrastruktúrával rendelkező, regisztrált kempingekben engedélyezett. Felhívjuk az extrém sportok kedvelőinek figyelmét, hogy életveszély miatt egyes folyókon, folyószakaszokon TILOS a raftingolás. Ezekről aktuális tájékoztatás a turista irodákban, turisztikai központokban kapható.

Tűzgyújtási tilalom

Az ország klímája, természeti adottságai miatt különösen a nyári szárazság idején könnyen kialakulhat erdőtűz. Emiatt a nyári szezonban általános tűzgyújtási tilalom van az országban, csak a helyi önkormányzatok, illetve tűzoltóságok külön engedélyével lehet tüzet gyújtani.

Mérges kígyók

A sziklás területeken túrázóknak figyelembe kell venniük, hogy mivel a hegyekben őshonos, mérges kígyófajták élnek - elsősorban meleg nyári napokon célszerű a fokozott elővigyázatosság. Ezek legtöbbször elkerülik az emberek által sűrűn járt területeket. Ellenméreg a legtöbb település kórházában vagy egészségügyi állomásán található.

Kiemelt Szállások

Aktuális események

Információ

Szállásadóknak

Szálláshirdetéseit bankkártyával is fizetheti
Borgun hf. pénzügyi partnerünk segítségével:

Csatlakozz hozzánk!

    

Feliratkozás hírlevélre

Iratkozz fel a legfrissebb
eseményekért és információkért!

Copyright © 2015 MontenegroDirekt
A weboldal az Európai Unió
támogatásával valósult meg.